Zien, Zen, Zin en Zijn

Posted by on nov 29, 2014 in Schaper Vizie

 

ZIEN

Eén inzicht, één nieuwe kijk op een situatie of ervaring, kan een keten van reacties in onszelf teweeg brengen, die zich vertaalt in de wereld om ons heen. Opeens zien we nieuwe mogelijkheden, die we daarvoor niet konden waarnemen. Ons leven kan in een nieuwe stroom terechtkomen en er kunnen kleine en grote wonderen gebeuren.

 

ZEN

De belangrijkste les van ZEN is dat het leven niet een serieuze aangelegenheid is, zoals veel mensen denken. Het leven is. Punt. Er komt geen andere zin aan te pas dan te zijn. Alles wat we er verder van maken – serieus, zwaar, moeilijk, uitdagend, spannend, leuk, betekenisvol – is iets dat we zelf doen, door onze oordelen, onze overtuigingen. Ons leven weerspiegelt deze overtuigingen. Het is onze grootste leermeester.
ZEN nodigt ons uit om de dingen te zien zoals ze zijn en onze ideeën te laten voor wat ze zijn. Het staat voor een innerlijk doel, het doorgronden van de essentie, van de betekenis en de aard van het leven, het leren kennen van onze ware natuur.

 

ZIN

We zijn vrij om elke zin en betekenis aan ons leven te geven die wij er aan willen geven. De keus is aan jou: is het leven een tranendal of een grote speeltuin? Wie wil je zijn? Wil je graag ontspannen leven en genieten, of een groots en inspirerend doel nastreven? Of wil je allebei? Je bent vrij om te creëren wat jij wilt ervaren.
Zin staat voor het ontwikkelen van je menselijk potentieel, van je talenten en kwaliteiten en het nastreven van uiterlijke doelen. Het staat voor grenzen verleggen, daar zin in hebben en plezier aan beleven.

 

ZIJN

Als je de kwaliteit van Zijn in kunt brengen bij wat je doet, wordt je leven lichter. Het krijgt meer kleur, een andere klank. Het wordt moeiteloos. Je komt thuis. Leven wordt spelen. De sleutel daartoe is aandacht – vrije aandacht, oordeelloze aandacht.
Dan kun je genieten van wat hier-en-nu is. Dan doe je met aandacht wat je wilt doen, vanuit rust en ontspanning.

 

Bovenstaande visie komt tot uitdrukking in het gebruik van De Geluksmatrix©.
Deze bestaat uit vier fasen – Zien, Zen, Zin, Zijn – , waarin alles wat jij als een probleem of een beperking ervaart, naar een ander plan getild wordt.
Door elk gevoel, wat het ook is, te verwelkomen en te ervaren, komt aandacht vrij.
Aandacht werkt als een magneet en trekt datgene naar zich toe waar het op gericht is.
Hoe groter de hoeveelheid vrije aandacht waar je over beschikt, hoe meer er binnen je bereik komt wat je echt wilt. Je hoeft er alleen je aandacht op te richten, je hart te volgen en toe te staan dat het gerealiseerd wordt.

Nieuwsgierig geworden? Lees het boek ‘Doen vanuit Zijn’, meld je aan voor een training of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!