Natuurlijk leiderschap

Een visionair is niet iemand die in de toekomst kan kijken, maar iemand die diep in het huidige moment kan kijken en daar het zaad ziet van het potentieel dat zich wil ontvouwen.

Alan Seale

Leiden en geleid worden

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar een van de belangrijkste vaardigheden van een leider in deze tijd, is het vermogen om zich te laten leiden, door haar of zijn intuïtie, door wat de situatie vraagt, door wat er van hem of haar gevraagd wordt in die situatie. Het vraagt om inzicht in de valkuilen van het ego, het ‘ik’, dat zich zo graag laat gelden en dat juist in een leidinggevende positie vaak een stapje opzij moet doen.

Op die manier leer je – wellicht met vallen en opstaan – om je niet langer te laten leiden door het ‘ik’ en de behoeften van het ‘ik’, maar door een nieuw paradigma, dat uitgaat van één collectief belang, waarbinnen tegengestelde belangen slechts schijn, illusie blijken te zijn. Natuurlijke wetmatigheden vormen hierbij een bron van inspiratie en kennis.

 

Vier V’s

Verbondenheid, veiligheid, voeding en voortplanting zijn vier belangrijke waarden in een natuurlijke omgeving. Natuurlijk leiderschap vraagt om verbondenheid, maar ook medewerkers verschuilen zich achter ego’s om zich minder kwetsbaar te voelen. Een natuurlijk leider is authentiek, en geeft hiermee het goede voorbeeld aan anderen – personeelsleden en teams – om zich ook authentiek op te stellen. Hierdoor wordt een sfeer van verbondenheid gecreëerd, waarbinnen mensen zich veilig en gevoed kunnen voelen en waar ruimte is voor voortplanting van duurzame ideeën en producten.

De grote vraag is natuurlijk: Hoe doe je dat? Wie ben je echt? Wanneer ben je oprecht authentiek? Hoe kun je weten wanneer je in een valkuil van het ‘ik’ bent gestapt of niet? Wanneer dien je daadwerkelijk en oprecht het belang van het grotere geheel, uitgedrukt in de vorm van collectieve belangen, hoe tegenstrijdig of tegengesteld die soms ook lijken te zijn? Hoe kom je in contact met het belang van het grotere geheel, met wat er wil gebeuren en wat daarvoor van jouw kant nodig is? Wat vraagt dit van jou? Kun je dit ook bieden of waarmaken? Of zijn er innerlijke krachten in jezelf aan het werk die dit belemmeren of dwarsbomen, in de vorm van bijvoorbeeld angst, onzekerheid, prestatiedrang, perfectionisme, de behoefte om aardig gevonden te worden, hebzucht, egocentrisme, schijnheiligheid, negatieve oordelen, frustratie of (verholen) agressie?

 

Innerlijk en uiterlijk leiderschap

Stilstaan bij en werken met deze vragen, betekent werken aan zowel innerlijk als uiterlijk leiderschap, waarbij alle aspecten van jouw persoonlijkheid een rol spelen en werk en privé wellicht minder gescheiden blijken te zijn dan je misschien denkt of graag zou willen.  Het vraagt om moed en bereidheid om eerlijk naar jezelf, je motieven en drijfveren, te kijken. Plannen maken, controle uitoefenen via de mind, uitstippelen wat jij denkt dat er moet gebeuren – deze zaken zullen ondergeschikt blijken aan waar het uiteindelijk werkelijk om gaat: innerlijk luisteren, intuïtie, je hart volgen, trouw zijn aan jezelf, integriteit, authenticiteit, bezieling, overgave, keuzes maken vanuit innerlijke rust en vrijheid.

In een aantal coachingsgesprekken staan we samen stil bij dilemma’s die je in de dagelijkse praktijk van je werk en je leven tegenkomt. Dit kan zowel bij jou op je werkplek of thuis, bij mij in mijn praktijk, maar ook wandelend in de natuur. Ik bied je een spiegel en stel vragen die je helpen om je eigen antwoorden te vinden en nieuwe inzichten en inspiratie op te doen over hoe jij vorm kunt geven aan jouw eigen leven en jouw rol als leidinggevende.