Interview met Ojas de Ronde

Posted by on mrt 20, 2019 in Schaper Vizie

Interview op Ridderradio.com

www.willemderidder.com

 

 

 

 

Ineke Schaper schreef een boek, getiteld: ‘Doen vanuit ZIJN, baan je eigen weg in het veld van onbegrensde mogelijkheden’. Daarin werkt zij een nieuwe coachmethode uit – de Geluksmatrix – die je ook voor jezelf kunt toepassen. Uitgangspunt daarbij is dat, als je een probleem of een beperking ervaart in je leven, er altijd sprake is van iets dat je liever niet wilt ervaren. Door met je aandacht juist naar datgene toe te gaan wat je liever niet wilt ervaren, ontstaat er ruimte in je bewustzijn en komt er aandacht vrij voor nieuwe, creatieve en oorspronkelijke antwoorden en oplossingen. Dit principe is van toepassing in je eigen, persoonlijke leven, maar het kan ook toegepast worden in een groter verband. Om die reden lijkt het ook een interessant uitgangspunt voor het omgaan met de huidige economische crisis.

Vandaar een gesprek met de auteur. Ojas de Ronde sprak met haar tijdens een uitzending van www.ridderradio.com op 28 april 2009.

 

Ojas: In het boekje dat je over je methode hebt uitgegeven lees ik: “Til elke uitdaging, elk probleem, alles wat jij als een beperking ervaart, naar een ander plan en wees verrast over het resultaat.’ Wat bedoel je daarmee?

Ineke: We hebben, vooral in onze westerse maatschappij, heel sterk geleerd om problemen op te lossen met ons hoofd, met ons denken. Voor een deel is het natuurlijk ook heel behulpzaam om goed je hoofd er bij te houden. Tegelijkertijd kan datzelfde hoofd enorm in de weg zitten. Het is gewend om op bepaalde manieren te denken, bepaalde oplossingen te zoeken, de bekende weg e.d.
Ook Einstein zei al: een probleem kan nooit opgelost worden op het niveau waar het probleem ontstaan is. Wat hij zegt is: op het moment dat je echt een oplossing wilt vinden, moet je ergens buiten het bestaande kader gaan. Wat veel mensen op dit moment aan het ontdekken zijn, is dat je, als je buiten het bestaande kader wilt gaan met je denken, dat je dan eerst moet gaan voelen. Op het moment dat je echt bij je gevoel bent en je laat toe wat er is, ontstaat er ruimte in je systeem, in je hoofd, waardoor er nieuwe inzichten kunnen komen, die je van tevoren niet had kunnen bedenken.

 

Ojas: Maar het gevoel wordt in ons rationele tijdperk nu juist niet als kompas gezien voor werk in de maatschappij. De hele periode van de verlichting was bedoeld om nu eens echt met elkaar vanuit de ratio een nieuwe maatschappij op te zetten. En nu kom jij met dit nieuwe concept.

Ineke: Zo nieuw is het niet. Er zijn op dit moment heel veel mensen die op deze manier bezig zijn, die ontdekken dat alleen maar met je hoofd oplossingen bedenken, niet werkt. In feite is de huidige crisis daar een gevolg van, van alleen met de mind, met het hoofd, controle willen houden, alles willen beheersen en besturen, alles in systemen willen passen, binnen bestaande kaders willen houden. Er is zo ontzettend veel gevoel weggedrukt en weggestopt.
Voelen hoort niet in de businesswereld thuis, je moet hard zijn, zaken zijn zaken en zaken gaan voor het meisje. Dit zijn de slogans die iedereen met de paplepel binnen heeft gekregen. In die termen hebben we zo de wereld een aantal eeuwen ‘vooruit’ geholpen, of niet? Dit is inderdaad wel de crisis waar we op dit moment in zitten: dat we te rationeel, alleen vanuit het hoofd, proberen de zaken te controleren.

 

Ojas: Hoe kwam jij erbij om er zo anders mee om te gaan?

Ineke: Eigenlijk omdat ik daar zelf jaren geleden in vastliep, zo mentaal, zo altijd maar het denken voorop zetten en van daaruit heel krampachtig proberen om controle te houden over mijn leven en over hoe alles reilt en zeilt. Dat gaf steeds een enorme spanning. Ik ben er heel lang mee bezig geweest om daar een andere weg voor te vinden, door allerlei trainingen en groepen en workshops.
Daarbij kwam ik er achter dat het in wezen mijn eigen ‘mentale ik’ was met alle ideeën en oordelen, dat de grote blokkade vormde om gewoon ontspannen te leven, in het moment, vanuit vertrouwen en overgave. Alle concepten die ik tussen mijzelf en de werkelijkheid plaatste, blokkeerden mijn gevoel en ook mijn dieper contact met wie ik werkelijk ben, met mijn Zijn. Toen ik op dat spoor kwam veranderde de wereld voor me.

 

Ojas: Kun je dat uitleggen?

Ineke: Het idee waar we mee opgroeien is dat er zoiets bestaat als een substantieel vast ‘ik’, dat afgescheiden van de rest van de wereld kan bestaan. Maar als je ontdekt dat dit in feite niet de werkelijkheid is, dat dit maar een illusie is en je neemt het perspectief in dat we met elkaar deel uitmaken van een veel groter organisme, dan verandert daarmee je hele wereldbeeld en ga je anders tegen problemen aankijken. Dan ga je gevoel krijgen voor wat Zijn is.
En dat Zijn is veel meer dan een concept. Alles waar wij het nu over hebben, daarover kun je heerlijk filosoferen en van gedachten wisselen. Maar op het moment dat je dat Zijn ervaart …. gewoon, hier nu aanwezig zijn…., dan is het geen concept meer, dan is het een ervaring. Maar dat gaat voorbij woorden. Dan is het inderdaad de bron, waar elke gebeurtenis en elke verandering uit voortkomt.

 

Ojas: Kun jij dat in je re-integratiewerk communiceren?

Ineke: In mijn boek ‘Doen vanuit Zijn’ werk ik een methodiek uit om op deze nieuwe manier om te gaan met allerlei dingen die je in je leven als een beperking of een probleem ervaart. Het mooie is dat je eigenlijk alles wat jij als een beperking of als een probleem ervaart, kunt gebruiken om meer in contact te komen met Zijn. En de sleutel is: voelen wat er is.

 

Ojas: Voelen wat er is?

Ineke: Ja, toelaten wat er is. Op het moment dat je iets als een beperking of als een probleem ervaart …. Op een gegeven moment had ik in de gaten van, dan is er altijd – op een of andere manier – sprake van een weerstand om iets te voelen. Want anders zou er geen probleem zijn, of geen beperking. Er is ergens iets, ja, waardoor je aandacht a.h.w. vernauwt, of gefixeerd raakt, of vast komt te zitten. En op het moment dat je dat ervaart en je gaat bij jezelf te rade: wat is het nou dat ik niet wil voelen? Dan is dat al een ingang naar een gevoel. En zodra je dat kunt onderkennen: Oh, maar ik ben heel bang om afgewezen te worden. Of: Oh, maar ik wil persé dit of dat hebben, want anders ben ik bang voor zus of zo….. Het is heel vaak angst, woede, frustratie. Er zit altijd pijn onder. Als je kunt onderkennen: goh, dat gevoel is er en je kunt bewust beslissen om daar met je aandacht naar toe te gaan, dan lost het op en dan komt aandacht vrij.
Daarvoor heb je ontspanning nodig, en stilte, en rust, want anders spring je iedere keer over dat gevoel heen. Dan kom je weer in je ratio en die gaat gewoon verder met problemen creëren.

 

Ojas: Lukt dat ook in een coaching?

Ineke: Als je het hebt over coaching, dan gaat het erom dat je echt contact maakt en een sfeer schept waarin iemand zich gezien voelt, gerespecteerd voelt, veilig voelt, zodat die persoon uit kan komen bij: oké, dit is het gevoel wat er eigenlijk zit. En op het moment dat het er mag zijn, dan verandert er al iets, dan ben je al klaar voor een volgende stap. Dan accepteer je het, dan vecht je er niet meer tegen, dan is het niet meer die duivel waar je de hele dag mee bezig bent. En dan komt er ook energie vrij.
Dan is het niet eens zo dat het probleem oplost in die zin dat er meteen antwoorden komen of dat duidelijk wordt: ik moet dit gaan doen, of ik moet dat gaan doen. Maar dan is er eigenlijk helemaal geen probleem meer, want problemen zitten altijd in je kop.
En van daaruit, dat is natuurlijk een prachtig uitgangspunt om doelen te realiseren, of juist om creatieve oplossingen te bedenken voor situaties – je hebt het niet meer over problemen, maar over situaties -, om kansen van een situatie te zien. Je gaat vanuit een totaal ander perspectief naar dingen kijken.
Waar het in deze methode dus om gaat is, als je in een crisis zit, dit toelaten, het voelen, en dan komt er op een gegeven moment een oplossing, een antwoord. Het dient zich aan i.p.v. dat je het met geweld moet organiseren of afdwingen. Ik heb gelukkig – zowel in mijn eigen leven als in mijn werk met anderen – mogen ontdekken dat dit echt werkt.