Dromen waarmaken

Smaak de diepe voldoening, die voortkomt uit de verwezenlijking van authentieke verlangens. Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil er door mij heen komen? Wat wil het leven tot uitdrukking brengen door mij?’. Maak dit tot je doel en voed je geest met heldere intenties om dit doel te bereiken. Dromen waarmaken, succes en voldoening smaken, zijn ook voor jou weggelegd. Het leven zelf zal je de weg wijzen, terwijl jij je bestemming leeft.

 

Voelen en doelen

Wanneer aandacht wordt gebruikt om iets te creëren, kan ze verzanden in twijfel.
Het richten van je aandacht, door de twijfel heen, op het resultaat dat je oorspronkelijk wilde creëren, lost de situatie op wonderbaarlijke wijze op.
Harry Palmer

Als je er voor kiest om steeds weer je aandacht vrij te maken, is het realiseren van doelen die echt bij je passen geen moeilijke zaak. Wat je bij het nastreven van je doelen als een beperking ervaart, kun je hanteren, waarmee je de weg vrij maakt voor de realisering ervan. Je kunt jezelf trainen en oefenen in het leren observeren van gevoelens en gewaarwordingen, als een onderzoeker die zichzelf tot onderzoeksobject maakt. Gaandeweg zal je ontdekken dat ware vrijheid binnenin je zit en niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden. Iemand als Nelson Mandela en overleveringen uit de 2e WO van mensen in concentratiekampen, getuigen van het grote potentieel waar we als mens over kunnen beschikken en van de grootse daden waar we toe in staat zijn, zelfs in een (schijnbaar) uitzichtloze situatie. Ook jij zult verrast zijn over je mogelijkheden, je grenzen kunnen verleggen en meer en meer meester worden over je eigen leven. Hoewel je niet zelf in de hand hebt wat er allemaal op je pad komt, kun je wel kiezen hoe je er mee omgaat. Het scala aan kansen en mogelijkheden blijkt vaak veel groter dan we in eerste instantie geneigd zijn te denken.

 

Alles draait om aandacht

In het gewone dagelijkse leven hebben we maar weinig bewuste aandacht nodig om de dag door te komen. We drijven voornamelijk op routine, ons leven en onze gedachten bestaan uit een aaneenschakeling van onbewuste acties en reacties: eindeloze variaties op levensthema’s, herhalingen uit het verleden die de toekomst voorspelbaar maken. Onze automatische piloot treedt in werking bij het opstaan en loodst ons door de dag, terwijl we een slaapwandelend bestaan leiden met op de achtergrond in ons hoofd het meer of minder luidruchtige, maar onophoudelijke gekwebbel van ‘Radio Mij’. Soms schudt een plotselinge gebeurtenis – in de vorm van een nare ervaring, een crisis of een ultiem geluksmoment ….. – ons even wakker uit de droom.

 

Aandacht richten

Je kunt er voor kiezen om je aandacht doelbewust te richten op de werkelijkheid zoals die zich van moment tot moment aan je voordoet: geluiden die je opvangt, geuren, sensaties op je huid en andere zintuiglijke gewaarwordingen. Niet alleen wint je leven daardoor aan intensiteit – het krijgt meer kleur, een andere klank, de wereld ziet er helderder uit en je neemt meer waar, alsof je allerlei dingen voor het eerst ziet, hoort, ruikt, proeft……. Het wordt ook gemakkelijker om te voelen, je open te stellen voor alles wat zich in jou aandient en gevoeld wil worden, inclusief ‘nare’ gevoelens. In plaats van je er in te verliezen, kun je er meer getuige van zijn. In plaats van er op te reageren en er nog een schepje bovenop te doen om die ‘nare’ gevoelens maar niet te hoeven voelen, maak je even pas op de plaats. In plaats van zo snel mogelijk een antwoord of oplossing te zoeken of te forceren, kun je in de spanning blijven en het ongemakkelijke gevoel verdragen, totdat het als door een wonder op lijkt te lossen. Uiteindelijk levert het je een grotere hoeveelheid vrije aandacht op, meer rust en een ervaring van stilte. Dit maakt het steeds gemakkelijker voor je om vaker en meer in het moment te zijn, op de plek waar het leven zich afspeelt.

 

Hier en nu

Hier en nu komen ‘Zijn’ en ‘doen’ bij elkaar. Met je aandacht op de ervaring van het huidige moment gericht, kun je doelbewust je doelen nastreven, zonder je druk te maken over het eindresultaat. Dit lijkt een paradox, voor ons denken is dit niet te bevatten. Maar als je het denken gebruikt als een nuttig instrument dat je van dienst kan zijn, kan het je helpen om de juiste keuzes te maken en om moeiteloos je doelen te realiseren.

 

Bovenstaande tekst is afkomstig uit mijn boek ‘Doen vanuit Zijn – baan je eigen weg in het veld van onbegrensde mogelijkheden’.

Wil je ook graag ervaren hoe in jouw leven ‘Zijn’ en ‘doen’ bij elkaar kunnen komen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.