Struincoaching

Lopen in de natuur is mijn lust en mijn leven. Een hele dag struinen, langs de rivier, in het bos, in de bergen – ik doe niets liever. Aan het eind van de dag heb ik rust in mijn hoofd en een lichaam dat zich moe en voldaan voelt. Ik voel me een ander mens dan aan het begin van de dag, meer ontspannen, dichter bij mezelf, meer in het moment. En als er iets is dat mij bezig houdt, een vraag, een lastige situatie of uitdaging: de natuur biedt mij onderweg een prachtige spiegel en helpt mij verder op mijn levenspad, helpt mij om de antwoorden in mijzelf te vinden.

Wat is er mooier dan deze ervaring in mijn werk te kunnen delen met anderen?

Als ervaren loopbaan- en personal coach en trainer bied ik individuele wandelcoaching op maat aan, bijvoorbeeld in het kader van een loopbaantraject of een personal coachingstraject. Denk hierbij aan loopbaanbegeleiding, ziektepreventie, stressmanagement, burn out, outplacement, re-integratie, maar ook thema’s als relaties, zingeving, persoonlijke groei en bewustwording. Naast reguliere coachingssessies maken struinwandelingen in de uiterwaarden rondom Nijmegen een integraal onderdeel uit van het begeleidingstraject, met de natuur als spiegel. Er is ruimte voor praten, stil zijn en we doen aandachts- en bewustzijnsoefeningen die je helpen om al je zintuigen open te zetten, meer in het moment te zijn, te voelen en te ervaren. Het resultaat is meer rust in je hoofd, open aandacht, nieuwe inzichten en vaardigheden die je daarna ook zelf kunt toepassen. En je voelt je weer lekkerder in je lijf!

In dezelfde geest bied ik een- of meerdaagse trajecten op maat voor individuen, teams van bedrijven en organisaties.

 

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Wandelen is gezond voor je lichaam. Daar is iedereen het wel over eens. Dat lichaamsbeweging ook een manier is om je brein in conditie te brengen is minder bekend. Toch hebben allerlei onderzoeken uitgewezen dat je door beweging ook je brein beïnvloedt: het hormoon endorfine dat aangemaakt wordt, verbetert je leervermogen en geheugen. Het blijkt een effectief medicijn tegen psychische klachten als stress, depressie, angst en verslaving. Je gaat je beter voelen en meer in jezelf geloven. Je energie gaat er meer van stromen. Puur door de lichaamsbeweging krijg je meer contact met je lichaam en leef je minder in je hoofd, in je denken. Dat helpt om tot rust te komen. Daarom levert wandelcoaching een belangrijke meerwaarde ten opzichte van reguliere individuele coaching. Niet alleen je lichaam, maar ook je geest komt in beweging. Het wordt gemakkelijker om afstand te nemen van alles waar je in het dagelijks leven zo in opgaat. Je ervaart niet alleen meer ruimte om je heen, er ontstaat ook ruimte in je hoofd.

 

De natuur als spiegel

Veel uitdrukkingen over situaties in ons leven en hoe we ons voelen, verwijzen naar of stammen uit de natuur: het spoor bijster zijn, wind tegen hebben, de zon niet in het water kunnen zien schijnen, de ander het licht in de ogen niet gunnen, de bomen groeien (niet) tot aan de hemel, het kaf van het koren scheiden, onkruid vergaat niet, één zwaluw geeft nog geen zomer, hoge bomen vangen veel wind, onze ware natuur, achter de wolken schijnt de zon, ergens aarden, onze wortels, samen sparren, de herfst van ons leven, in de schaduw staan van…. enz. enz.

Door ervaringen tijdens een wandelcoaching te koppelen aan beelden uit de natuur, kunnen ze ons beter bijblijven en dieper doorwerken. Al wandelend zijn we een levende metafoor voor de verbinding tussen vorm en vormloosheid; tussen de aarde en de vrije, onbegrensde ruimte in de lucht. Als mens vormen wij letterlijk een verbindende schakel tussen die 2 dimensies, met onze voeten op de aarde en ons hoofd in de lucht. Hoe kunnen wij ons verbinden met de aarde – met de wereld van vormen – en tegelijkertijd open blijven voor nieuwe, onbekende mogelijkheden – voor alles wat in potentie aanwezig is in het veld van onbegrensde mogelijkheden?

Alles heeft zijn eigen seizoen, het leven is cyclisch, zoals uitgedrukt wordt in de woorden opgaan, blinken en verzinken. De zon komt ’s ochtends op en gaat ’s avonds weer onder. In de natuur wisselen de seizoenen elkaar af. Hetzelfde geldt voor ons leven en de verschillende levensfasen. Elke fase biedt zijn eigen kansen en uitdagingen, mogelijkheden en beperkingen. Door de ene voet voor de andere voet te blijven zetten, ervaar je letterlijk dat het leven voortdurend aan verandering onderhevig is, dat niets ooit hetzelfde blijft en dat na regen de zon weer gaat schijnen. Intussen is er alleen maar ‘nu’. In dat tijdloze ‘nu’ is het geluk te vinden, recht onder je voeten.

 

Samen op stap

Als je ervaart dat het leven tegenzit, of dat de dingen je meer moeite kosten en je hebt behoefte aan een klankbord, iemand die je spiegelt en steunt, dan ben ik er voor je tijdens een of meer individuele wandelcoachingsessie(s). Ik nodig je graag uit om samen met mij de natuur in te gaan met vragen die jou bezig houden. Stel je open voor rust, ruimte, een frisse wind en nieuwe in- en uitzichten in je leven en werken. Ik kan je ondersteunen bij het verhelderen van jouw waarheid, het zicht op jouw pad en het realiseren van je doelen. Ik bied je open aandacht, een luisterend oor, een ruime blik, nieuwe perspectieven, mijn heldere intuïtie en rust om te voelen. Je zult meer en meer het geluk, het succes en de voldoening gaan smaken die jou, net als ieder ander, toekomen.